Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Alex North – De schaduwvriend

Door Joop Liefaard 5 december 20

Een moord. De dader is spoorloos verdwenen

Paul Adams keert terug naar het dorp waar hij is geboren en opgegroeid om zijn moeder te bezoeken die hij heel lang niet heeft gezien. Zij is opgenomen in een hospice en heeft niet lang meer te leven. Paul heeft het dorp lange tijd geleden verlaten om er nooit meer terug te keren. De reden voor zijn vertrek was de brute moord vijfentwintig jaar geleden op een klasgenoot van hem. De moord werd gepleegd door Charlie Crabtree en Billy Roberts. Ze waren allemaal lid van een cult-achtig groepje dat geloofde in de kracht van lucide dromen. Billy werd veroordeeld terwijl Charlie van de aardbodem verdween. Er werd nooit meer iets over hem of van hem gehoord.

Als Paul in zijn geboortedorp is vindt er in een dichtbij geleden stad een moord plaats die als twee druppels water lijkt op de moord van vijfentwintig jaar geleden. Met honderden dezelfde bloedrode handafdrukken op de plaats delict. Rechercheur Amanda Beck ziet een verband en gaat op bezoek bij Paul. Pauls moeder vertelt een angstaanjagend verhaal dat diepe indruk op hem maakt. Paul heeft bovendien het gevoel dat iemand hem volgt.

Alex North is een Engelse misdaadauteur die met zijn vrouw en zoon in Leeds woont. Zijn vorige thriller De Fluisterman ontving lovende kritieken. De schaduwvriend is zijn nieuwste boek dat uit het Engels werd vertaald door Iris Bol en Marcel Rouwé. Alex North heeft een mooie en zeer beeldende schrijfstijl. Het is bijna filmisch en dat maakt het lezen van dit originele verhaal tot een feest. Daarnaast heeft hij een bovennatuurlijk element aan het verhaal toegevoegd waardoor het op momenten griezelig wordt zonder de geloofwaardigheid aan te tasten.

De schaduwvriend

De personages zijn goed uitgewerkt. Paul gelooft niet zoveel van al die experimenten met lucide dromen maar blijft lid van de vriendengroep om James, zijn vriend die gemakkelijk te beïnvloeden is, in de gaten te houden. Charlie Crabtree is een gestoorde griezel en een pestkop die fascinerende verhalen kan vertellen over dromen waarmee hij leeftijdgenoten makkelijk kan beïnvloeden.

Bepaalde passages in het boek zijn eng. Vooral als het gaat over dromen en wat die met het menselijke voorstellingsvermogen kunnen doen. Ook de verhalen die de moeder van Paul vertelt als zij een helder moment heeft, zijn verontrustend. “Rode handen, rode handen, overal rode handen…‘O god, het is in het huis, Paul!” Het geeft hem een uitermate ongemakkelijk gevoel.

Het verhaal boeit vanaf de eerste bladzijde en leidt naar een spannende en onvoorspelbare ontknoping waarin alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. De schaduwvriend is een verrassend goede thriller, een van de betere van dit jaar.

Engelse titel: The Shadow Friend
Vertaling: Iris Bol en Marcel Rouwé
Uitgeverij: Ambo|Anthos – Amsterdam
Genre: misdaad
Formaat: digitaal boek
Aantal bladzijden: 314
Verschijningsdatum: 28 oktober 2020
ISBN: 978 90 263 5360 4

© 2020 Joop Liefaard


Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus