Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Alison Gaylin – En ze was

Door Joop Liefaard 25 maart 14

Alison Gaylin

Toen ik voor mijn blog op zoek was naar titels van misdaadromans die binnenkort bij de boekhandel verkrijgbaar zijn, kwam ik op de website van uitgeverij De Boekerij de thriller En ze was van Alison Gaylin tegen. De korte samenvatting van het boek sprak mij aan en daarom heb ik het op mijn blog genoemd en ben ik het ook gaan lezen.

Alison Gaylin is een Amerikaanse journaliste die in diverse kranten en tijdschriften vooral over kunst en entertainment heeft geschreven. In 2005 debuteerde ze met de thriller Hide your eyes en met dat boek werd ze meteen genomineerd voor de prestigieuze Edgar Award. Met het boek En ze was (And she was) won ze in 2013 een Shamus Award.

In Nederland zijn er naast En ze was tot nu toe twee boeken van haar verschenen. Harteloos en Schandaal. Hoewel Alison Gaylin in Nederland geen grote schare fans heeft, geniet zij in de Verenigde Staten inmiddels grote bekendheid. Misschien brengt En ze was hierin verandering. Ik ben nu over de helft van het boek en ik moet zeggen dat het een uitstekende leeservaring is. Intrigerend en verrassend.De Boekerij zegt over En ze was het volgende.

Brenna Spector heeft een zeldzame neurologische afwijking waardoor ze geen enkel detail van haar leven kan vergeten: beelden, geluiden, smaken, geuren. Het begon in haar kindertijd, toen haar oudere zus in een vreemde auto stapte en nooit meer werd teruggezien, en het is van onschatbare waarde bij haar speurwerk naar vermiste personen. Maar het heeft niet geholpen bij de zoektocht naar haar zus – en evenmin bij de vermissing van de zesjarige Iris Neff, spoorloos na een barbecue in een rustig forensendorp. Als elf jaar later weer een inwoonster verdwijnt, ontdekt Brenna verbanden tussen deze vermiste vrouw, het verdwenen meisje... en haarzelf.

Een paar jaar geleden werd de televisieserie Unforgettable uitgezonden en dat ging ook over een vrouw die leed aan hyperthymesia. Het kwam toen op mij over dat wanneer je aan dit syndroom lijdt, dit een feest van herkenning en herinnering is. In dit boek wordt er een heel ander en waarschijnlijk realistischer beeld geschetst van de consequenties die deze afwijking voor een persoon kan hebben.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus