Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Frederik Baas – Dagboek uit de rivier

Door Joop Liefaard 14 januari 17

Dagboek uit de rivier

Op 23 februari verschijnt bij Ambo|Anthos Uitgevers de literaire thriller Dagboek uit de rivier van de Nederlandse schrijver Frederik Baas. Frederik Baas is een pseudoniem van Jan van Mersbergen (1971), die in 2001 debuteerde met de roman De Grasbijter. Daarna volgden nog zeven romans, een novelle, een verboeking en nu onder het pseudoniem Frederik Baas de thiller Dagboek uit de rivier. Veel van zijn boeken zijn vertaald en voor zijn roman De laatste ontsnapping ontving hij in 2014 de F. Bordewijkprijs. De romans Naar de overkant van de nacht en Morgen zijn we in Pamplona worden verfilmd. Jan van Mersbergen heeft volgens HP/De Tijd het beste literaire blog van Nederland. Dit is het webadres. Over Dagboek uit de rivier zegt de uitgever het volgende.

Na een aantal moeilijke jaren met haar man en een ingewikkelde scheiding kan het leven opnieuw beginnen voor Barbara. Samen met Rens, haar zoon van zeven, en haar nieuwe vriend Robbert gaat ze in de zomervakantie een weekje naar de Ardennen. Robbert is uitgever en een van zijn auteurs woont al jaren in deze streek en werkt daar aan zijn tweede roman. Zijn eerste was een overweldigend succes en dat legt een enorme druk op het maken van de tweede. Ze bezoeken hem en al snel ontstaat er vriendschap tussen de auteur en Barbara. Samen verzinnen ze een spel om Rens bezig te houden. Er is al jaren een meisje vermist in de streek en op basis van dat gegeven maken ze een spannende speurtocht. De speurtocht blijkt echter al snel in de richting van de werkelijkheid te wijzen...

Frederik Baas verkent de grenzen van de illusie en maakt met zijn ogenschijnlijk eenvoudige taal en verhaal diepe indruk.


Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus