Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Georgina Harding – Wie zij was

Door Joop Liefaard 21 augustus 13

Wie zij was Wie zij wasGeorgina Harding; Ambo|Anthos – Amsterdam 2012WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder De misdaadroman Goden en beesten van Denise Mina heb ik uit. Het is een mooi en degelijk boek. Over een paar dagen zal ik de recensie hier op mijn weblog plaatsen. Ik ga nu beginnen aan het boek Wie zij was van de Engelse schrijfster Georgina Harding. Dit keer voor de verandering geen spannend boek maar een roman. Georgina Harding heeft drie romans geschreven: De eenzaamheid van Thomas Cave (The solitude of Thomas Cave), Schilder van stilte (Painter of silence) en Wie zij was (The spy game). De eerste twee boeken heb ik al vorig jaar gelezen en ik vind ze indrukwekkend. Prachtig en poëtisch taalgebruik, zeer beeldende sfeertekeningen en levensechte personages. Ik kan die boeken van harte aanbevelen.

Georgina Harding heeft ook twee reisverslagen geschreven met als titels: In another Europe over Roemenië in de tijd van Ceausescu en Tranquebar over Zuid-India. Zij woont afwisselend in Londen en Stour Valley (Sussex).

Wie zij was wordt uitgegeven door Ambo|Anthos te Amsterdam en deze verstrekte de volgende informatie.

Een ijskoude ochtend in Engeland, januari 1961. De moeder van de achtjarige Anna verdwijnt voor altijd in het niets. Een vluchtige kus, een laatste groet door de met ijs beslagen ruiten en ze is vertrokken. Later die dag hoort Anna dat haar moeder bij een ongeluk is omgekomen. De volwassenen hullen zich in stilzwijgen en het lijkt erop dat ze de herinnering aan Anna’s moeder liever laten verdwijnen.
Dezelfde morgen komt er een spionagezaak aan het licht, waarbij ogenschijnlijk gewone mensen heel iemand anders blijken te zijn. Anna’s broer Peter ontvouwt de theorie dat hun moeder – een vluchtelinge uit Oost- Duitsland – een spionne was. Hij denkt dat ze nog in leven is.

Als de anderen weer overgaan tot de orde van de dag probeert Anna erachter te komen wat de waarheid is. Leidde haar moeder een dubbelleven? Hoe kom je erachter hoe iemand werkelijk was als diegene al is overleden? Deze vragen zijn het begin van een obsessieve speurtocht.

Wie zij was van Georgina Harding is een schitterende en beklemmende roman over verlies, herinneringen en verbeeldingskracht, in een stijl die even aangrijpend als poëtisch is.

Nog een bericht over Georgina Harding.

Schilder van stilte

Voor de ingang van een ziekenhuis in de Roemeense stad Iasi vindt een verpleegster een verwarde en ernstig zieke man. Niemand weet wie hij is. Na een paar dagen komen artsen tot de conclusie dat de man doofstom is. De jonge verpleegster Safta meent de man te herkennen als Augustin, de zoon van de kokkin die op het landgoed werkte waar zij is geboren en opgegroeid. Zij noemde de doofstomme jongen toen Tinu. Zij geeft hem papier en potloden en Augustin begint door middel van tekeningen en later schilderijen zijn verhaal te vertellen. Het is voor hem de enige manier om met zijn omgeving te kunnen communiceren.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus