Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Helen Fields – Perfecte resten

Door Joop Liefaard 23 augustus 20

Op een afgelegen plek in de Schotse Hooglanden wordt het verbrande lichaam van een vrouw gevonden. Aan de hand van een stukje stof van een sjaal en een tand die op de plaats delict worden gevonden kan de patholoog vaststellen dat het om Elaine Buxton gaat. Inspecteur Luc Callanach die net in Edinburgh is aangekomen na zijn vertrek bij Interpol en nauwelijks kennis heeft gemaakt met zijn nieuwe team, wordt belast met het onderzoek naar de gruwelijke dood van de vrouw. 

In een geheime kamer in een woning in Edinburgh wordt een vrouw gevangen gehouden door een sadistische moordenaar die haar martelt en vernedert en daarvan geniet. Dan verdwijnt opnieuw een vrouw en ook zij wordt op een barbaarse wijze om het leven gebracht. Callanach ziet verbanden tussen de twee moorden maar wat hij vooral ziet is dat de moordenaar zeer zorgvuldig te werk gaat en geen enkel spoor van zichzelf achterlaat.

Perfecte resten is een perfecte thriller: duister, met geweldige personages en nagelbijtend spannend tot aan de laatste pagina.

Helen Fields studeerde rechten en werkte daarna meer dan tien jaar als advocaat in Londen. Tegenwoordig heeft zij samen met haar echtgenoot een filmproductiemaatschappij in Los Angeles, waar ze als scenarioschrijver en producer werkzaam is. Perfecte resten is het eerste deel van de Callanach serie. Het boek is vertaald door Ernst de Boer en Ankie Klootwijk.

Perfecte resten

Het verhaal is goed geconstrueerd en in een vloeiende en heldere stijl geschreven. Helen Fields heeft ervoor gekozen om de moordenaar al meteen in het begin van het verhaal bekend te maken. Dat geeft de lezer een voorsprong op het politieteam want je weet wat er gaat gebeuren en door welke motieven deze psychopaat wordt geleid. Er komen een aantal gruwelijke scenes in het boek voor die van de lezer een sterke maag vereisen. Schotland is het land waar het verhaal zich afspeelt maar beschrijvingen van het fascinerende landschap van Schotse Hooglanden en de sfeervolle hoofdstad Edinburgh zul je in het boek nauwelijks aantreffen.

De personages zijn goed uitgewerkt. In de loop van het verhaal wordt het duidelijk waarom Luc Callanach zijn positie bij Interpol moest opgeven en naar Schotland vertrok. Hij vertelt dit verhaal beetje bij beetje aan zijn collega Ava Turner met wie hij een vertrouwelijke en professionele band opbouwt. Zij helpen elkaar want ook Ava is met een schokkende zaak bezig waarin de Rooms-katholieke kerk een bedenkelijke rol speelt.

Het verhaal is spannend en door een aantal fraaie plotwendingen meeslepend waardoor je het boek maar moeilijk opzij kunt leggen. In de laatste paar hoofdstukken werkt Helen Fields naar een enerverende climax toe die in vergelijking met de solide opbouw van het verhaal wat over de top is.

Helen Fields heeft met Perfecte resten een uitstekende thriller geschreven die, hoewel het verhaal soms gruwelijk is door veel thrillerliefhebbers hoog gewaardeerd zal worden.

Engelse titel: Perfect remains
Vertaling: Ernst de Boer en Ankie Klootwijk
Uitgever: Ambo|Anthos – Amsterdam
Genre: misdaad
Formaat: digitaal boek
Aantal bladzijden: 354
ISBN: 978 90 263 4597 5

© 2020 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus