Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Hjorth Rosenfeldt – De discipel

Door Joop Liefaard 6 juni 12

Het boek Aria voor een verleden van Emily St. John Mandel heb ik uit. Op de omslag staat dat het een literaire thriller is maar het zou voor mij ook een roman genoemd kunnen worden. Het boek gaat over het maken van keuzes en de gevolgen daarvan, over liefde en familiebanden, chantage en verraad en de enorme moeite die je je moet getroosten om je leven een andere richting te geven. En jawel, er komen ook misdaden in voor en een onderzoekster van de FBI maar in mijn ogen zijn die ondergeschikt. Hoe je het ook wilt noemen, het is in ieder geval een goed boek, geschreven in mooi en beeldend proza.

Ik ben begonnen aan De discipel van Hjorth Rosenfeld. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Cargo en deze zegt het volgende erover.

Vijftien jaar nadat seriemoordenaar Edward Hinde door toedoen van psycholoog Sebastian Bergman achter de tralies belandde, worden in de omgeving van Stockholm de lichamen van enkele vrouwen gevonden. Ze zijn vermoord op een gewelddadige wijze, die tot in detail overeenkomt met de werkwijze van Hinde, maar hij zit nog steeds in de gevangenis. Sebastian Bergman grijpt de gelegenheid om bij het onderzoek te worden betrokken met beide handen aan. Zijn kennis van de oude zaak is voor het politieteam meer dan bruikbaar, en het onderzoek biedt hem bovendien de mogelijkheid om bij zijn dochter in de buurt te zijn. Al snel blijken de moorden inderdaad met elkaar te maken te hebben – en met Bergman zelf, op een manier die hij zich nooit had kunnen voorstellen.

Ik ben benieuwd. Het eerste boek van dit Zweedse schrijversduo, Wat verborgen is vond ik heel erg goed. In dit boek wordt Sebastian Bergman geintroduceerd. Een psycholoog die nogal met zichzelf is ingenomen, een man die in de omgang met mensen meestal heel erg grof en soms aandoenlijk is maar altijd excellent in zijn werk. Dat wordt waarschijnlijk genieten.

De discipel

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus