Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



John Verdon – Ik weet wat jij denkt

Door Joop Liefaard 23 maart 11

De gepensioneerde politierechercheur Dave Gurney ktijgt bezoek van een studiegenoot die hij al meer dan 25 jaar niet heeft gezien. Deze Mark Mellery vertelt hem dat hij een brief heeft ontvangen van een onbekende die hem daarin vraagt een getal tuusen nul en duizend in gedachte te nemen. Mellery gaat zich zorgen maken als blijkt dat in een tweede enveloppe het getal vermeld wordt dat hij in gedachten had genomen. De brief gaat vergezeld van een gedichtje waarin dreigementen worden geuit. Een tijdje later wordt Mark Mellery op afschuwelijke wijze vermoord. Gurney staat voor een raadsel.

Het politieonderzoek gaat van start maar loopt al spoedig dood. Er zijn aanwijzingen genoeg maar geen enkele geeft enige indicatie over de richting waarin gezocht moet worden. Er worden ook andere soortgelijke moorden ontdekt en al snel is er sprake van een patroon en een seriemoordenaar. De officier van justitie vraagt Dave Gurney als zijn adviseur te willen optreden. Gurney doet dat met tegenzin omdat hij heel goed beseft dat hij door deze keuze zijn toch al moeizame huwelijk op het spel kan zetten.

Kan het raadsel van de “helderziendheid” van de dader worden opgelost? Dat is een kernvraag in het verhaal, dat gedoseerd wordt opgebouwd en de spanning navenant. Verdon beschrijft de karakters goed , de onderlinge animositeit in het rechercheteam krijgt veel aandacht en het priveleven van Dave Gurney en zijn vrouw Madeleine wordt diepgaang uitgespit. Verdon doet dat in een mooie stijl die makkelijk leest. De plot wordt helder en (ook voor niet mathematici) begrijpelijk uitgewerkt. Het eindspel is spannend.

Een minpuntje is dat de vergaderingen die de leden van het rechercheteam regelmatig houden, de neiging hebben langdradig te worden. Die zouden wat beknopter hebben gekund. Daarnaast kun je je afvragen of sommige politiemannen in het rechercheteam wel verdienen om daar aanwezig te zijn. Sommige zijn niet al te intelligent maar hebben wel een hoge rang en dat overtuigt niet. Al met al is het debuut van John Verdon met deze misdaaroman Ik weet wat jij denkt geslaagd. Het verhaal laat openingen voor vervolgverhalen van rechercheur Dave Gurney.

☆ ☆ ☆

© Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus