Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Lotte & Søren Hammer – Misbruik

Door Joop Liefaard 26 juli 12

Op de eerste schooldag na de vakantie ontdekken twee leerlingen in het gymnastieklokaal van hun school de opgehangen en verminkte lichamen van vijf mannen.  Inspecteur Konrad Simonsen wordt met het onderzoek belast en hij en zijn team komen tot de ontdekking dat de vijf mannen pedofielen waren, die voor hun wandaden met de dood zijn gestraft.  Veel medewerking van getuigen krijgt het team niet en de pers speelt in op de gevoelens van sympathie voor de daden van de moordenaars en schetst in de media een niet zo’n positief beeld over de werkwijze van de politie. Het onderzoek verloopt dan ook stroef.

De gedachten aan zijn kindertijd bleef niet ongestraft: de pijn in zijn onderrug trok als een schrijnend zeer omlaag naar zijn billen en naar de achterkant van zijn bovenbenen. Hij negeerde de pijn en concentreerde zich op het omkleden; zijn oude kleren legde hij op de brandstapel. Toen hij klaar was, voelde hij het zoet van de wraak door zich heen bruisen. Afgezien van één enkele onvoorziene situatie, die hij voor zich had gehouden en dus later op eigen houtje moest oplossen, had hij zijn deel van de afspraak stipt uitgevoerd. Nu was het de beurt aan de anderen van de groep.

Misbruik is het debuut van de Deense broer en zus Lotte en Søren Hammer en het werd met heel veel lof overladen.  Het boek behandelt actuele, sociaal-maatschappelijke problemen als pedofilie en de rol van de boulevardpers.  De ethische en juridische aspecten van deze thema’s verdient echter meer aandacht en had verder verdiept kunnen worden. Hierdoor zou het verhaal aan kracht en actualiteit hebben gewonnen.

Misbruik

Het begin van het verhaal is spannend maar al snel wordt het een beetje langdradig en niet altijd overtuigend. De schrijfstijl is wisselend en beweegt zich  tussen helder en soms onsamenhangend.  Het einde van het boek kent geen spannende ontknoping en laat  vragen onbeantwoord. De personages worden redelijk goed uitgewerkt maar zullen in volgende boeken meer body moeten krijgen om echt te kunnen gaan leven.

De ingredienten voor het boek zijn goed: een intrigerend verhaal, een interessant politieteam, sociaal-maatschappelijke thema’s die zeer herkenbaar zijn en aan het denken zetten  maar de taart die met deze ingredienten kan worden gebakken, is niet goed gelukt.

☆ ☆ ☆

Deense titel: Svinehunde
Vertaling: Geri de Boer
Uitgeverij: A.W. Bruna – Utrecht
ISBN:  97890 449 6438 7

© 2012 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus