Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Nicci French – Donderdagskinderen

Door Joop Liefaard 15 april 14

DonderdagskinderenHet schrijversechtpaar Nicci Gerard en Sean French (Nicci French) heeft grote bekendheid gekregen door een groot aantal op zichzelf staande boeken waarin een sterke, onafhankelijke vrouw de hoofdrol vervult en waarin de verhalen in de ik-vorm worden verteld. Vang me als ik val, De rode kamer, Verloren, Wat te doen als iemand sterft en Medeplichtig zijn slechts enkele titels waarmee zij een groot lezerspubliek aan zich gebonden hebben. Sommige boeken zijn verfilmd of gebruikt voor tv-series zoals The safehouse, Without you, Beneath the skin en Killing me softly.

Een paar jaar geleden zijn Nicci French van dit concept afgestapt en zijn ze begonnen aan de Frieda Klein serie. In deze serie is er nog steeds de vrouwelijk hoofdpersoon maar de ik-vorm is verdwenen. Donderdagskinderen is alweer het vierde deel van deze serie die uiteindelijk acht boeken zal omvatten. Zeven verwijzen naar de dagen van de week en het achtste deel waarvan de titel nog onbekend is zal de apotheose van de serie worden. Donderdagskinderen werd vooraf gegaan door Blauwe maandag, Dinsdag is voorbij en Wachten op woensdag.

Frieda Klein werd geboren in Braxton, een plaatsje is Suffolk en is dat op zestienjarige leeftijd ontvlucht met het idee er nooit meer terug te keren. Zij woont in Londen waar ze een praktijk als psychotherapeute heeft. Zij heeft een speciale binding met de stad waar zij, tijdens vele slapeloze nachten, lange wandelingen maakt en op die manier orde in haar gedachten aanbrengt en de stad de nodige geheimen ontfutselt. Omdat het gaat om een serie boeken hebben Nicci French de mogelijkheid om een groot aantal personages te introduceren en goed uit te werken. Er loopt danook een rode draad door de verhalen en het is soms lastig om uit een boek af te leiden wat er in een vorig deel is gebeurd. Het is daarom aan te raden de hele serie te lezen.

Donderdagskinderen wordt uitgegeven door Ambo|Anthos en de uitgever zegt over het verhaal het volgende. Wanneer een oud schoolvriendin bij Frieda aanklopt omdat de problemen met haar onhandelbare dochter haar boven het hoofd groeien, besluit Frieda haar te helpen. De gesprekken die Frieda met Becky heeft, roepen herinneringen bij haar op. Ze raakt er langzamerhand van overtuigd dat hun hetzelfde is overkomen; sterker nog, dat zij beiden slachtoffer zijn van dezelfde dader.

Meer berichten over Nicci French.

Dinsdag is voorbij

Een maatschappelijk werkster gaat op bezoek bij een onlangs uit een psychiatrische kliniek ontslagen vrouw om te controleren of alles goed met haar gaat. In de woonkamer van deze Michelle Doyce ontdekt zij het naakte, half vergane lichaam van een man. Inspecteur Malcolm Karlsson en zijn team houden zich met de zaak bezig maar staan voor een raadsel. Michelle Doyce kraamt de nodige wartaal uit waar geen touw aan vast te knopen is.

Wachten op woensdag

Als Dora Lennox na een dag op school thuiskomt, vindt zij het levenloze lichaam van haar moeder Ruth. Zij is vermoord en omdat er een paar dingen uit het huis zijn ontvreemd, denkt inspecteur Malcolm Karlsson dat Ruth een inbreker betrapt heeft en daarbij het leven heeft gelaten. Dit spoor loopt echter dood en als Karlsson dieper in het leven van Ruth en haar gezin graaft, ontdekt hij dat Ruth er een geheim leven op na hield. Hij vraagt psychoanalytica Frieda Klein om advies. Frieda lijdt nog aan de gevolgen van een aanslag op haar leven en is alleen bereid Malcolm te helpen omdat de zoon van Ruth bevriend is met haar nichtje Chloë.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus