Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Peter Robinson – Dwaalspoor

Door Joop Liefaard 16 oktober 13

Dwaalspoor DwaalspoorRobinson, Peter; A.W. Bruna – Utrecht 2013Ik ben begonnen aan de laatste misdaadroman van Peter Robinson die in Nederland onder de titel Dwaalspoor is uitgebracht. De originele titel is Watching the dark. Het is een nieuw verhaal over inspecteur Alan Banks. Ik heb al heel wat boeken over deze intelligente en soms wat korzelige inspecteur gelezen en dat altijd met heel veel plezier. Hoewel Peter Robinson in Nederland heel wat fans heeft heb ik toch soms de indruk dat hij een beetje ondergewaardeerd is en dat lijkt mij niet terecht. Peter Robinson schrijft prima misdaadromans die de moeite van het lezen helemaal waard zijn. Ook Annie Cabbot, Banks’ rechterhand is in dit boek weer aanwezig nadat zij hersteld is van schotwonden die zij tijdens een eerdere zaak had opgelopen. Van de boeken over Alan Banks is een succesvolle tv-serie gemaakt met Stephen Tomkinson als DCI Banks en Andrea Lowe als DS Annie Cabbot.

Het boek wordt uitgegeven door A.W. Bruna te Utrecht. De uitgever zegt het volgende over het verhaal.

Het lijk van detective Bill Reid wordt gevonden en er worden compromitterende foto’s aangetroffen. Omdat het om een van Banks’ eigen mensen gaat en er corruptie in het spel zou kunnen zijn, wordt hij verplicht bijgestaan door inspecteur Joanna Passero van Interne Zaken.
Banks ontdekt een verband met de verdwijning van het Engelse meisje Rachel Hewitt in Tallinn, Estland, zes jaar daarvoor. Hoe dieper hij in de zaak-Hewitt duikt, hoe meer hem het gevoel bekruipt dat hij eerst het mysterie achter haar verdwijning zal moeten ontrafelen voordat hij de moord op Reid kan oplossen. Maar inspecteur Passero heeft zo haar eigen agenda.
Zij en Banks reizen af naar Estland in de hoop antwoorden te vinden in de donkere, gekasseide steegjes van Tallinn. Daar blijkt iemand er alles aan te doen om te voorkomen dat het verleden wordt opgerakeld.
Intussen, in Eastvale, is detective Annie Cabbot op het spoor gekomen van een groep illegalen die als slaven worden behandeld door een meedogenloze woekeraar. Naarmate de aanwijzingen zich opstapelen blijken de twee zaken nauwer met elkaar verbonden dan Banks aanvankelijk dacht en loopt het aantal levens dat in gevaar is op….

Meer over Peter Robinson.

Kil als het graf

De werkrelatie tussen inspecteur Alan Banks en zijn superieur hoofdcommissaris Jeremiah (Jimmy) Riddle is in zwaar weer terecht gekomen. De twee karakters botsen heftig en inspecteur Banks is op een zijspoor gezet. Hij is dan ook zeer verbaasd als hij door Riddle wordt gebeld en deze hem verzoekt op zoek te gaan naar zijn dochter Emily die wordt vermist. En deze zoektocht moet in het geheim plaatsvinden. Banks gaat op onderzoek uit en vindt haar uiteindelijk bij de gangster Barry Clough.

Uitschot

Juliet Doyle komt naar het politiebureau van Eastvale om bij DCI Alan Banks aangifte te doen van het feit dat haar dochter Erin een geladen wapen verstopt heeft op haar kamer. DCI Banks, een vriend van de Doyle´s is echter met vakantie. Het wapen blijkt afkomstig te zijn van de vriend van Erin, Jaff McCready, een uitermate charmante man waarop Tracy de dochter van Banks in stilte verliefd is.

Lijdensweg

Kirsten viert met een aantal vrienden het einde van het studiejaar. Na afloop daarvan gaat zij naar huis. Zij wordt wakker in het ziekenhuis en kan zich niets herinneren van wat haar is overkomen. Zij blijkt op een afschuwelijke manier te zijn toegetakeld en dat heeft verstrekkende gevolgen voor haar leven als vrouw. Naarmate dingen in haar geheugen terugkeren gaat zij de volle omvang van wat er met haar is gebeurd beseffen en vormt zich in haar hoofd maar een gedachte en dat is wraak.

Zwanenzang

Terwijl Alison Rothwell en haar moeder op een stoel zijn vastgebonden, wordt hun vader en echtgenoot Keith in de schuur van de boerderij door het hoofd geschoten en vermoord. Aanvankelijk is het raadsel waarom deze kleurloze en correcte man het slachtoffer van een misdaad is geworden. Het gezin Rothwell maakt een gelukkige indruk en op de onderlinge verhoudingen is niets aan te merken. Daarnaast heeft de financiële accountant Keith geen vijanden, naar het lijkt.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus