Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Peter Robinson – Zwanenzang

Door Joop Liefaard 15 juni 12

De discipel van Hjorth Rosenfeldt is uit. Het idee achter het verhaal, de copycat moordenaar, is niet echt origineel te noemen en voor wie het eerste deel van de Bergmankronieken heeft gelezen (Wat verborgen is) komt het niet als een verrassing dat hoofdpersoon Sebastian Bergman en zijn dochter Vanja Lithner het nodige met elkaar te stellen hebben. Deze twee gegevens worden echter verrassend uitgewerkt tot een prima misdaadroman die leest als een trein en eindigt met een fraai open eind. Genoeg voor een derde deel.

Ik ben begonnen aan Zwanenzang van Peter Robinson. Het boek is onlangs in het Nederlands vertaalt en uitgegeven bij A.W. Bruna. Het boek is het zevende deel in de Alan Banks serie en werd in 1994 uitgegeven onder de titel Dry Bones that Dream (naar een gedicht van W.B. Yeats). De informatie van de uitgever vertelt het volgende.

“Op een avond in mei worden Alison Rothwell en haar moeder vastgebonden door twee gemaskerde mannen en wordt Keith Rothwell in zijn garage door zijn hoofd geschoten. Maar waarom? Dat is de vraag die inspecteur Banks moet beantwoorden als hij zijn onderzoek start naar de moord. Ogenschijnlijk lijken de Rothwells een gelukkige familie. Maar hoe meer Banks graaft in hun verleden, hoe meer vragen er worden opgeroepen. Wanneer opeens Banks’ oude partner Richard ‘Dirty Dick’ Burgess, die inmiddels werkt voor Scotland Yard, zich meldt met nieuwe inzichten, neemt de zaak een onverwachte wending. Het hele onderzoek staat op losse schroeven en niets is meer wat het lijkt. Banks moet alles op alles zetten om de moordenaars een stap voor te blijven. En als blijkt dat ze het ook op hem voorzien hebben, wordt de situatie pas echt netelig… ”

Het verhaal wordt verfilmd en maakt onderdeel uit van een nieuwe serie van drie tv-films over DCI Alan Banks, die in het najaar van 2012 zullen worden uitgezonden.

Zwanenzang

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus