Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



R.J. Ellory – Een volmaakte vendetta

Door Joop Liefaard 11 maart 11

Catherine Ducane wordt in New Orleans ontvoerd. Zij is de dochter van de gouverneur van de staat Louisiana. In de kofferbak van een zeldzame auto wordt het stoffelijk overschot van haar lijfwacht aangetroffen. De man is op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De ontvoerder neemt contact op met de politie. Hij eist geen losgeld voor de vrijlating van Catherine maar een gesprek met Ray Hartmann, een politiefunctionaris.

De ontvoerder is een Cubaan op leeftijd met de naam Ernesto Perez. In een serie gesprekken met Ray Hartmann, die bepaald niet op deze klus zit te wachten, blijkt al snel dat Perez een gewetenloze moordenaar is die voor de maffia vele “problemen heeft opgelost”.

R.J. Ellory brak internationaal door met de literaire misdaadroman Een stil geloof in engelen. Hij werd geroemd om het schitterend proza, het bloemrijke gebruik van de taal en de knappe en overtuigende constructie van een ontroerend verhaal. Ook in Een volmaakte vendetta laat Ellory zien dat hij een uitstekend schrijver is die in mooie poetische zinnen fantastische sfeertekeningen kan maken en personen tot leven kan wekken. Als Ellory schrijt over het handwerk van Perez, namelijk het uit de weg ruimen van verraders en concurrende maffiabazen, is de beschrijving zeer gedetailleerd en vaak gruwelijk maar ook hier laat Ellory zien dat hij als een virtuoos de taal gebruikt.

Aan de ene kant vertelt Ellory het levensverhaal van Ernesto Perez; een indrukwekkend, onthutsend en volledig gestoord leven. Het wordt echter verteld op een manier die ondanks het destructieve karakter van Perez toch een zekere mate van sympathie oproept. Daarnaast schetst hij een verbijsterend beeld over de Cosa Nostra in de Verenigde Staten en de directe betrokkenheid van lokale en landelijke politici bij deze misdaadorganisatie. In het begin lijkt het erop dat het boek saai is en in lange monologen van Perez zal verzanden maar dat is maar schijn. Na de eerste 100 bladzijden wordt het verhaal heel erg boeiend, je wordt er als lezer in ondergedompeld en het plot aan het einde is fantastisch en totaal onverwacht.

Roger Jon Ellory laat met Een stille vendetta opnieuw zien dat hij behoort tot de beste schrijvers in het genre. Dit is een misdaadroman die je niet mag missen.

? ? ? ??

© Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus