Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Ruth Rendell – Terugzien in duisternis

Door Joop Liefaard 1 september 10

Terugzien in duisternis (A dark-adaptive eye) is een psychologische misdaadroman van Ruth Rendell uit het jaar 1986; een roman waarvoor zij de Edgar Allan Poe Award ontving. Het verhaal is gesitueerd in een dorp in East Anglia en speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat over Vera Hillyard en haar veel jongere en knappe zuster Eden. Na de dood van hun ouders neemt Vera Eden op in haar huis en er ontwikkelt zich ogenschijnlijk een harmonieuze relatie tussen de twee zussen. In werkelijkheid wordt hun leven beheerst door onderlinge animositeit, jaloezie en afgunst. Rode draad in dit familiedrama is de aanwezigheid van een kind.

Het verhaal wordt verteld door hun nichtje Faith die probeert te reconstrueren wat er in de familie is voorgevallen. Ruth Rendell schakelt hierbij moeiteloos van verleden naar heden en terug. Zij ontleedt nauwgezet het leven in het Engeland tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog, een tijd waarin de onderlinge verhoudingen nog in hoge mate door afkomst werden bepaald, een maatschappij die gevangen zat in conventies en tradities van die tijd. Nauwkeurig en gedetailleerd worden alle gebeurtenissen beschreven en ontrafeld. Ruth Rendell is een meesteres in het aanbrengen van een enorme diepgang bij het beschrijven van de verschillende karakters die bij dit familiedrama zijn betrokken. Het verhaal is zorgvuldig geconstrueerd en leidt onvermijdelijk naar de dramatische ontknoping.

Ruth Rendell wordt door velen beschouwd als de beste auteur van psychologische misdaadromans. Met Terugzien in duisternis bewijst zij eens te meer dat zij op dit gebied op een zeer hoog niveau staat en opnieuw een uitstekende prestatie heeft geleverd. Een boek van grote klasse.

****

© Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus