Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Samantha Hayes – Tot jij van mij bent

Door Joop Liefaard 1 maart 14

Tot jij van mij bent

Claudia Morgan-Brown is hoogzwanger en dat maakt haar tot de gelukkigste vrouw van de wereld. Ze is getrouwd met James, vader van een tweeling uit een eerder huwelijk en officier bij de marine. Omdat James tijdens de bevalling in een onderzeeër in de diepte van de Atlantische Oceaan zal ronddolen, hebben Claudia en hij besloten een nanny in het gezin op te nemen die voor Claudia en de tweeling kan zorgen. Zoe Harper heeft goede referenties, kan heel goed met jonge kinderen omgaan en is per direct beschikbaar. De tweeling kan het heel goed met Zoe vinden en ook Pip, de hartsvriendin van Claudia is zeer met haar ingenomen. Maar Claudia voelt dat er iets niet klopt. Sinds Zoe's komst gebeuren er vreemde dingen waarvoor James steeds een voor de hand liggende verklaring heeft maar die Claudia achterdochtig maken.

Inspecteur Lorraine Fisher onderzoekt de schokkende en afschuwelijke moord op Sally-Ann Frith, een ongehuwde moeder die dood in haar badkuip wordt aangetroffen. De baby van wie zij in verwachting was, is uit haar buik verwijderd. Uit het onderzoek blijkt dat Sally-Ann een lange geschiedenis van verwaarlozing en drugsverslaving heeft en regelmatig onder de hoede van jeugdzorg was.

Ze heeft gerookt.’ Ik waggel heen en weer door de woonkamer.
‘Onzin,’ zegt James vermoeid. ‘Ze rookt niet. Weet je niet meer dat we haar dat gevraagd hebben tijdens het sollicitatiegesprek?’
‘Ik kon het aan haar ruiken. Geen twijfel mogelijk.’
Ik denk even na. Hij heeft gelijk. Ze heeft ons echt verteld dat ze niet rookt. Maar ik wil niet dat de jongens haar stiekem een sigaret zien roken bij de achterdeur of het zelfs maar aan haar ruiken. Voor je het weet denken ze dat het prima is als ze zelf ook gaan roken. Ik wil niet dat ze zo worden opgevoed.
‘Vraag het haar dan als je je daar zorgen over maakt,’ zegt James.
‘Dat kan ik toch niet doen?’ zeg ik. Ik loop heen en weer tussen hem en de open haard. ‘Het is niet goed als zij denkt dat we haar niet vertrouwen.’
‘Je maakt je druk om niets,’ zegt James. Om de een of andere reden wijst hij naar het lege rooster. Het is altijd koud in deze kamer, maar James wilde per se hier praten omdat dit zo ver mogelijk bij de kamer van de jongens en de trap naar Zoe’s kamers vandaan is. ‘Weet je niet meer dat ze de kachel in de woonkamer zojuist wilde aansteken en klaagde hoe lastig het is om hem aan te krijgen? Ze zei dat de kamer vol rook stond en daar bood ze haar excuses voor aan. Dat was het, Claudia, meer niet. De geur van brandend hout in haar kleren.’
James weet net zo goed als ik dat er een verschil is tussen die twee geuren. Ik ben dan misschien wel zwanger, maar ik ruik nog als de beste. ‘Nee, nee, je hebt het mis. Ik rook het aan haar adem.’

Samantha Hayes is een Britse misdaadauteur van wie in Nederland twee boeken zijn uitgegeven waarvan vooral Onder de oppervlakte goede kritieken ontving. Tot jij van mij bent is haar derde thriller die in het Nederlands is vertaald. Het is een psychologische thriller die wordt verteld vanuit de optiek van de drie hoofdpersonen. Claudia, de maatschappelijk werkster die na een moeizaam leven met veel miskramen eindelijk zwanger is, Zoe, de op het eerste gezicht perfecte nanny met mogelijk een dubbele agenda en Lorraine, de politie-inspecteur die nogal wat te stellen heeft met haar echtgenoot Adam en oudste dochter Grace. Drie vrouwen en drie verhalen die naarmate het verhaal vordert steeds hechter met elkaar verweven raken. Samantha Hayes heeft een vaardige pen en in een mooie en heldere schrijfstijl worden Claudia, Zoe en Lorraine geloofwaardig en beeldend beschreven.

Door het feit dat Samantha Hayes Claudia niet alleen portretteert als een gelukkige en zwangere vrouw maar ook als maatschappelijk werkster die de uithuisplaatsing van baby's en jonge kinderen tot haar werkterrein heeft, had zij de mogelijkheid de onderwerpen zwangerschap en moederinstinct vanuit diverse invalshoeken te benaderen en uit te werken. Zij doet dat kundig en met gepaste emotie. Het geeft het verhaal diepte.

De opbouw van het verhaal is redelijk complex maar goed te volgen. Samantha Hayes creëert een beklemmende sfeer die van begin tot einde aanwezig is en alleen maar toeneemt. Het verhaal zit vol met onverwachte wendingen en verrassingen en pas bij de adembenemende ontknoping kom je erachter dat je vanaf de eerste bladzijde op het verkeerd been bent gezet. Het einde is verbazingwekkend, onvoorspelbaar, heel knap geschreven en verdient alle lof.

Tot jij van mij bent is een meeslepende en beklemmende psychologische thriller, snel en goed geschreven, spannend vanaf de eerste pagina, vol met verrassende wendingen en een geweldige en totaal onverwachte ontknoping. Samantha Hayes is een geweldige schrijfster die in Nederland best wat meer aandacht zou mogen krijgen.

****

Engelse titel: Until you're mine
Vertaling: Jolanda te Lindert
Uitgeverij: Meulenhoff - Amsterdam
ISBN: 978 94 6023 983 0

© 2014 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus