Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Sharon Bolton – Die zomer

Door Joop Liefaard 31 oktober 21

Aan het einde van hun verblijf op de All Souls’ School, een prestigieuze school in Oxford brengen zes vrienden die een geweldige toekomst voor zich hebben, de nacht door met drank en drugs. Ze besluiten een levensgevaarlijk spel te spelen. Dat deden zij al eerder en het liep steeds goed af maar niet deze keer. Als gevolg van hun onverantwoord gedrag komen een moeder en haar twee kinderen om het leven. Om de prachtige toekomst van de vrienden niet op het spel te zetten, besluit Megan, een van de zes, de schuld op zich te nemen. De vrienden moeten in ruil hiervoor beloven een wens van Megan in te lossen als zij terugkomt uit de gevangenis. Als zij twintig jaar later vrij komt en haar leven weer op de rails probeert te krijgen, begint Megan haar vrienden aan die belofte te herinneren.

Sharon Bolton (1960, Lancashire) had een succesvolle carrière in public relations en marketing en is inmiddels een fulltime auteur die voor haar boeken uitstekende kritieken ontvangt. Ze is bekend van thrillers als Offerande, Bloedschande, Kleine zwarte leugens, Op de vlucht en een serie thriller met politievrouw Lacey Flint in de hoofdrol.

Die zomer is vertaald door Anda Witsenburg. Het is een goed geconstrueerde psychologische thriller die uit twee delen bestaat. Het eerste deel gaat over de gebeurtenissen voor het fatale ongeluk en geeft een beeld hoe hecht de onderlinge relaties tussen de zes vrienden, Megan, Talitha, Amber, Xav, Felix en Daniël, zijn. Er is niets wat hen kan scheiden. Het tweede deel begint wanneer Megan uit de gevangenis komt en weer contact op neemt met haar vroegere vrienden. Zij herinnert hen eraan dat er een schuld moet worden vereffend.

Die zomer

Sharon Bolton hanteert hierbij een heldere en beeldende schrijfstijl. De personages zijn goed uitgewerkt en maken een bevredigende ontwikkeling door. Het zijn levensechte mensen. Sharon Bolton beschrijft met veel gevoel hoe de groepsdynamiek verandert als de onvoorwaardelijke en wederzijdse loyaliteit, genegenheid en idealen van de leden van de vriendengroep niet meer vanzelfsprekend zijn en wat de gevolgen daarvan zijn.

Het sfeervolle verhaal is vanaf het begin boeiend en heeft een goed ontwikkelde spanningsboog die eindigt in een enerverende en onvoorspelbare climax. De vele plotwendingen voorkomen dat het verhaal saai wordt. Er zit voldoende snelheid om je aandacht erbij te houden.

Die zomer is een geslaagde psychologische thriller waarmee Sharon Bolton opnieuw bewijst tot de beste Britse misdaadauteurs te behoren.

Engelse titel: The Pact
Vertaling: Anda Witsenburg
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers – Amsterdam
Genre: psychologische thriller
Formaat: digitaal boek
Verschijningsdatum: 6 juli 2021
Aantal bladzijden: 333
ISBN: 978 90 449 3316 1

© 2021 Joop Liefaard


Meer recensies van eerdere boeken van Sharon Bolton

Bloedschande

De familie Fletcher vestigt zich in het dorpje Heptonclough waar het een huis direct naast het kerkhof betrekt. Tom, de 10-jarige zoon van de familie en zijn broertje Joe vinden het fantastisch en zij spelen naar hartelust tussen de grafzerken en tombes en rond de kerk waartoe de begraafplaats behoort. Zij ontmoeten Harry Laycock die net is benoemd tot dominee in het dorp. Het leven van Tom wordt danig op zijn kop gezet als hij op een dag de geest van een jong meisje ziet.

Nachtmerries

Nachtmerries

In de studentenstad Cambridge pleegt een aantal studenten zelfmoord of onderneemt een poging daartoe. Op zich is dit, hoewel erg triest, niets bijzonders. Zelfmoorden onder studenten komen wel vaker voor maar toch denkt psycholoog Evi Oliver dat er in Cambridge meer aan de hand is. Degenen bij wie de poging niet slaagde, vertellen verhalen over beangstigende nachtmerries en pogingen tot verkrachting waartegen zij zich niet konden verzetten. Evi zoekt contact met de politie. DCI Mark Joesbury besluit om DC Lacey Flint in te zetten als undercover agent. Zij wordt als studente Laura Farrow ingeschreven bij een universiteit. Haar taak is simpel: waarnemen, alleen maar kijken of iets gaande is wat onevenwichtige en kwetsbare studenten tot zelfmoord zou kunnen aanzetten. 

Blijf waar je bent

Blijf waar je bent

In Londen worden jonge jongens ontvoerd die een paar dagen later dood langs de oevers van de Theems worden teruggevonden. Ze zijn allemaal doodgebloed en de manier waarop ze zijn neergelegd wijst erop dat de moordenaar een soort tableau wil achterlaten. Hoofdrechercheur Dana Tulloch leidt het onderzoek waarbij ze hulp krijgt van Mark Joesbury van de afdeling Bijzondere Misdaden.

Kleine zwarte leugens

Kleine zwarte leugens

Catrin Quinn is mariene bioloog die op de Falkland eilanden onderzoek doet naar walvissen. Zij was sinds haar vroegste jeugd bevriend met Rachel Grimwood. Aan deze vriendschap kwam drie jaar geleden een abrupt einde toen door een onoplettendheid van Rachel de twee zoontjes van Catrin bij een ongeluk om het leven kwamen. Catrins leven werd erdoor verwoest en in dit leven zonder toekomst zint zij op wraak. Hoe kan zij Rachel het hardst treffen? Ze vraagt zich af of zij in staat is iemand te doden.....

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus